Rhum J.M 1995, Tres Vieux Agricole Millesime, Martinique

Rhum J.M 1995, Tres Vieux Agricole

Rhum J.M 1995, Tres Vieux Agricole Millesime, Martinique er en helt mageløs rom. Finessen og de delikate aromaer gør det til en unik oplevelse. Desværre er den sjælden og ret dyr.

Den er lagret 15 år på Martinique i amerikanske Bourbon fade, og tappet ved fadstyrken 44,8% efter englene har taget deres andel. J.M har en ”blød” agricole stil uden de meget tørre tanniner der kommer fra fransk egetræ. J.M er derfor et godt hus at begynde med hvis man ønsker at udforske rhum agricole.

Finessen gør Rhum J.M 1995, Tres Vieux Agricole Millesime, Martinique helt unik. Den er så fin og delikat, at man hele tiden oplever nye detaljer i rommen, og bare sidder og nyder glasset. Duften udvikler sig fint over en times tid, og er i fuldstændig harmoni med smag og eftersmag.

Jeg har i tidens løb været heldig, at smage meget gammel Cognac og Calvados, og det var samme oplevelse der mødte mig, første gang jeg smagte J.M 1995, ædel gammel spiritus med vild finesse.

En aften serverede jeg J.M 1995 for et par gode venner efter en hyggelig middag, og resultatet udeblev ikke, rykkene blev ranke, og der sænkede sig en ærbødig stilhed over det lille selskab mens nydelsen steg op i hovedet. Senere var vi enige om, at det var en mindeværdig rom, der hører til en klasse man ikke smager så ofte. Med andre ord blandt de 10-15 bedste jeg har smagt.

94 point får den i min optik, selvom det er mulehår der afgør point tildelingen i denne klasse.

J.M anfører selv nogle særkendetegn for deres produktion på deres websider. Et af dem er dyrkningen af sukkerrør på skråningerne af vulkanen Mt. Pelee, som skulle give et særligt mikroklima, og dermed særlige nuancer til den sukkerrørsjuice der anvendes. Vandet fra de vulkanske område tillægges ligeledes stor betydning. Til destillationen anvendes en creolsk kobber kolonne der giver spiritus på 72%.

Indpakningen er nydelig og luksuspræget, proppen er dækket med lak, og etiketten er lavet af noget der ligner skind.

Rhum J.M 1995, Tres Vieux Agricole Millesime, Martinique er en sjælden rom idet der kommer meget få flasker til Danmark. Jeg har mødt og smagt 15 års udgaven i årgang 1994, 1995 og 1998. Jeg har ikke smagt dem sammen, og jeg vover derfor ikke at beskrive de små forskelle på de tre aftapninger, som alle har givet mig samme unikke oplevelse. Det er min anbefaling, at slå til hvis du falder over en af dem – jeg ved de står rundt omkring i velassorterede spiritus forretninger prisen ligger omkring kr. 1.400,-

Etiket: Rhum J.M 1995, Tres Vieux Agricole Millesime, Martinique
Rhum J.M 1995, Tres Vieux Agricole Millesime, Martinique
Etiket
Rhum J.M 1995, Tres Vieux Agricole Millesime, Martinique

• Land: Martinique.
• Alder 15 år.
• Lagringsmetode: 15 år ved 60% alkohol i Bourbonfade, som hvert 3. år toppes op.
• Udgangspunkt for gæring: Sukkerrørsjuice.

Vurdering:
Farven er brillant lys brun og det første duftindtryk er æbler og lyse frugter som abrikos. Snart dukker lidt græsagtige noter frem som giver et hint om ruhm agricole. Duften munder ud i tydelige toner af brændte fade og amerikansk egetræ. 4 point ud af 5
Smagen er tør, men alligevel meget blød og virker frugtig. Smagen følger de samme toner der blev slået an i duften. Hele indtrykket er meget harmonisk, selvom fadindtrykket stikker lidt frem. 24 point ud af 25

Eftersmagen er lang, og følger den hidtidige harmoni. Masser af frugt og fad i god harmoni. 8 point ud af 10.

Helhedsindtryk og begejstring: Som tidligere omtalt er det en helt ekstraordinær rom med udsøgt finesse. Jeg kan ikke lade være med at drage paralleller til meget gammel Calvados fra Lemorton (de bruger op til 70% pærer) som engang var til at få. 8 point ud af 10.

Total pointscore: 94 måske endda i underkanten.

I en blindsmagning kom den efter en hard hitter (Plantation St. Lucia), og det var for hår kost for J.M ’s elegance, vores smagsløg var bevidstløse og kunne ikke rigtig fange nuancerne, så pointene blev lavere.

Fornemmelse af sødme:
FAS: 9 ud af 20 (Tør med en god blødhed)
Sukkerindhold er ikke målt, men jeg vover at påstå, der ikke er tilsat sukker. Den er destilleret året før AOC reglerne på Martinique trådte i kraft.

Fornemmelse af kompleksitet:
FAK: 17 ud af 20 – Masser af fine nuancer der hele tiden udvikler sig og får en til at tænke.

Marts 2016

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *