Foursquare 9 years Port Cask Finish er en fremragende rom til en absolut fornuftig pris. En Barbados rom skabt af en af branchens stjerner Richard Seale.

Foursquare 9 years Port Cask Finish – Vurdering

Foursquare 9 years Port Cask Finish – Vurdering

Foursquare 9 years Port Cask Finish er en fremragende rom til en absolut fornuftig pris. En Barbados rom skabt af en af branchens stjerner Richard Seale.
Barbados rom er efter min mening lidt overset, men det er måske fordi det er en romstil der ligger lidt midt imellem. Barbados stilen er frugtig, tør og ren, oftest en blanding af kolonne destilleret rom og Pott Still rom med hovedvægten på det kolonnedestillerede. Lidt lettere i stilen end Demerara Rom fra Guyana og typisk tørre uden tilsætning af sukker.

Foursquare 9 years Port Cask Finish er en fremragende rom til en absolut fornuftig pris. En Barbados rom skabt af en af branchens stjerner Richard Seale.
Foursquare 9 years Port Cask Finish er en fremragende rom til en absolut fornuftig pris. En Barbados rom skabt af en af branchens stjerner Richard Seale.

Richard Seale er en af de fremmeste modstandere af sukkertilsætning og andre julelege som rombranchen er flittig bruger af, og han revser med stor inderlighed denne del af branchen. Derudover er Richard Seale en flittig skribent på de sociale medier, hvor han deler ud af sin store viden om rom og destillering, og deltager i debatten om rom, herunder i særdeleshed om tilsætningsstoffer. Hvis du ikke allerede følger Foursquare på Facebook, vil jeg anbefale det.

Foursquare 9 years Port Cask Finish fortjener til fulde sine 89 point.

Rommen har tilbragt sine første 3 år på Bourbon fade, og er derefter lagret I 6 år på portvins fade på 220 liter. 9 års lagring lyder måske ikke af meget, men Richard Seale er faktisk af den mening, at man ikke skal lagre rom i mere end 12 år på fade, og i dette tilfælde er jeg overbevist om at rommen faktisk er 9 år gammel.

Det er en begrænset produktion på 12.000 flasker og første parti der kom til Danmark, er revet væk, men Foursquare 9 years Port Cask Finish skulle stadig være til at få fat i da der er kommet et nyt parti. Tøv ikke med at købe den, hvis du ser den og har den mindste interesse for Barbados rom.

Rommen fik sin første store danske optræden, da den var på Den Danske Rom og Whisky Festival i Frederiks 2015. Om aftenen hvor de frivillige holder fest, sad vi en gruppe aficionados og smagte lidt af de forskellige rom der var på festivalen, blandt dem ejeren af Rom Nation, Fabio Rossi. Da vi smagte Foursquare 9 years Port Cask Finish mumlede Fabio stille: “Rum of the Show”. En flot kommentar fra en af rombranchens andre store figurer. I øvrigt har Rom Nation også leveret en række glimrende Barbados aftapninger (fra Foursquare), men mere om det en anden gang.

Foursquare 9 years Port Cask Finish

• Land: Barbados.
• Alder 9 år.
• Lagringsmetode: 3 år på Bourbonfade og 6 år på Portvins fade.
• Udgangspunkt for gæring: Melasse.

Vurdering:
Farven har en sjov brunlig nuance og er helt klar. Duften er forholdsvis kraftig, med en tydelig og meget behagelig note af amerikansk egetræ, og en fin vanilje. Desuden opfatter jeg en behagelig frugtig næse af eksotiske frugter, men pludseligt dukker der også noget op der minder om mørke frugter. Jeg tror det er portvinsfadene, der stikker næsen frem, men det er svært at beskrive præcist. 4 point ud af 5

Smagen er tør, og ret kompleks, og jeg fornemmer tydeligt, at der er Pott Still i blandingen. Smagsindtrykket er meget harmonisk og behageligt, med lidt blødhed i slutningen. Leder man lidt efter, kommer der ligeledes noter af brændt kaffe og eksotiske krydderier som muskat. 21 point ud af 25.

Eftersmagen er lang, og følger den hidtidige harmoni. For mig er det brændt kaffe og mørk frugt der hænger længe. 7 point ud af 10.
Helhedsindtryk og begejstring: Foursquare Port Cask Finish er en herlig rom og bliver mere og mere interessant hvis du også napper glas nr. 2. Den klarede sig fint i blindsmagning om end pointene var lavere. Jeg vover at give den 7 point ud af 10, et til to for prisen i forhold til kvalitet.

Total pointscore: 89 er velfortjent. Nogen vil nok sige jeg er gavmild, men det er jo smag og behag.

Fornemmelse af sødme:
FAS: 10 ud af 20 (Tør med en god blødhed)
Sukkerindhold er ikke målt, men jeg vover at påstå, der ikke er tilsat sukker. Jeg opfatter blødheden som lige i grænselandet mellem tørre og søde rom.

Fornemmelse af kompleksitet:
FAK: 15 ud af 20 – Spændende rom der vinder ved nærmere bekendtskab.

Marts 2016

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *