Ron Zacapa 23 Solera, Guatemala - Referancerom Foto: Johnny Drejer

Ron Zacapa Solera Gran Reserva 23 – Anmeldelse

Ron Zacapa 23 er min reference rom gennem flere år. Etiketten oplyser det er en solera blanding af rom med en alder på mellem 6 og 23 år. Det kan også være et marketing trick – den er lagret 23 hundrede meters højde. De 23 henviser sikkert til højden 😉

Ron Zacapa 23 er en af de rom man elsker, eller elsker at hade. I min optik er produktet blevet forringet siden udgaven i fuld bast, men når man i dag smager fuld bast udgaven, er det tydeligt, at smagen er tilstræbt til at smage som tidligere.

I min vurdering rammer den 85 point.

Ron Zacapa - Gammel og ny udgave. Foto: Zacapa
Ron Zacapa – Gammel og ny udgave.
Foto: Zacapa

Solerametoden som anvendes, er ikke som en traditionel solera, som dem man finder i sherry. I den traditionelle solera fyldes den nye vin/spiritus på det øverste lag tønder og der tappes fra den nederste. Hver gang der tappes, genfyldes fra laget ovenover o.s.v. I princippet skulle der således være 23 lag tønder i en solera på 23 år.

Den solera der anvendes til Ron Zacapa 23 er mere en slags finish i fade, hvor rommen flyttes igennem et ret kompliceret system af forskellige typer fade, der hver især giver rommen forskellige noter man ønsker at bringe til rommen. Et af de sidste fadtyper der anvendes, er ophold i sherryfade, herunder Pedro Ximenez fade. Der har tidligere været en beskrivelse af soleraen på Zazapas hjemmeside, jeg kan dog ikke se den mere. Flot webside iøvrigt, se den her.

 Ron Zacapa Solera Gran Reserva 23

  •  Land: Guatemala
  • Alder: Ukendt, angivet som er mellem 6 og 23 år gammel
  • Lagringsmetode: Solera, bla. med ophold i sherryfade efter Burbonfade
  • Udgangspunkt for gæring: Juice fra sukkerrør der er inddampet.
Vurdering:

Duft: Beskeden men fin duft af tropiske blomster og frugter. Lidt fad og tjære. Ikke særlig distinkt. 3 point ud af 5

Smag: Relativ sød, og pænt kompleks. Følger duften glimrende. Et kort pift af sherryfade dukker op. Igen meget behagelig og god, men ikke særlig distinkt. 20 point ud af 25.

Eftersmag: Mellemlang, med lidt sødme og brændte noter. 7 point ud af 10.

Helhedsindtryk og begejstring: Jeg synes det er en dejlig rom også selvom de gamle udgaver i min optik var bedre. Zacapa 23 solera er smagt mange gange – i almindelige smagninger og blindsmagninger. Her har den nok fået et Altså 5-point ud af 10.

Idet der kommer 50 point når der kommer rom i glasset bliver den totale pointscore 85.

FAS – Fornemmelse af Sødme

Det er min vurdering, at de ældre udgaver af Ron Zacapa Solera Gran Reserva var sødere. Måske var det højere sødme niveau med til at forstærke smagen og kompleksiteten.

FAS – 17 ud af 20

FAK – Fornemmelse af kompleksitet

Fin kompleksitet uden at være stor.

FAK 14 ud af 20

Rommen giver udtørret i hånden et klistret indtryk.

Sukkerindhold målt af Systembolaget, Sverige: 41 g/liter

Sukkerindhold målt af Johnny Drejer: 38 g/liter Du kan læse om metoden på www.drecon.dk

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *