Lost Spirits Distillery

Lost Spirits Distillery og Bryan Davis har fundet en metode til at fremskynde lagrings processen. 7-12 års lagring på bourbonfade er nu erstattet med en proces der varer 8 dage. Deres sømandsrom kan bl.a. smages på Rom og Whisky Festivalen i Frederiks 7. november 2015 http://romfestival.dk/

Min gode rom ven, Lauge Andreas Kjær, har skrevet en rigtig god artikel på SienceBlog.dk om Lost Spritis Distillery. Her beskrives baggrunden for lagringsprocessen og selve metoden. Metoden bruges ikke kun på rom men kan bruges på andre destillater eks. Whisky.

I meget korte træk foregår aldrings processen af rom i tre faser:
1. Syrer og alkoholer går i forbindelse med hinanden i den rå spiritus og danner simple estere.
2. Alkoholen udtrækker smag og andre kemiske forbindelser fra træet i fadene.
3. Med tiden dannes komplekse estere.

Lost Spirits Distillery giver den rå spiritus en behandling, der efterligner de processer der ellers foregår ved lagring i fade.

1. Ester dannelsen m.v. sker ved, den rå spiritus udsættes for kraftigt lys.
2. Væsken tilsættes egetræsspåner og udsættes for lys, hvorved træet afgiver smag og kemiske stoffer.
3. I 3. fase dannes de komplekse estere, hvordan det faktisk foregår, er nok en forretnings hemmelighed.

Lost Spirits Distillery sælger deres spiritusprodukter, men det er også et industriforetagende, der udlejer maskinen som kan lave processen, check eventuelt deres flotte hjemmeside: http://www.lostspirits.net/

Lost Spirits Distillery, Navy Rum
Lost Spirits Distillery, Navy Rum

Personlige tanker om Lost Spirits Distillery

Som allerede omtalt, er det en rigtig god artikel, som på en forklarer en række komplicerede forhold omkring organisk kemi, på en forståelig måde.

I visse tilfælde tænker jeg, at dele af rom industrien, er en slags pirat virksomhed, og det kan være svært at vide hvad en flaske rom egentlig indeholder. Derfor er det godt og interessant, at Lost Spirits Distillery er åbne omkring deres fremstillingsmetode.

Som forbrugere kan vi derfor selv bestemme om vi ønsker at købe produkter, der er fremstillet på moderne vis, eller vi er mere traditionelle, og holder os til produkter der er fremstillet på traditionel vis.
Jeg bekender, at være traditionalist.

Artiklen nævner en sjov ting nemlig, at de fleste stoffer der giver smag er udviklet i løbet af 7-12 år, hvilket stemmer helt overens med synspunkter, som jeg bl.a. har hørt fra Richard Seales, Foursquare Distillery (kan ligeledes smages Rom og Whisky Festivalen i Frederiks 7. november 2015 http://romfestival.dk/)
Alligevel vil jeg hævde, at der efter de 12 år sker noget i rommen ved fadlagring, og der udvikles særlige smagsnoter, som kun findes i meget gammel rom. Jeg tænker her på rom jeg har smagt, som angivelig er lagret mere end 20 år, eksempelvis Santiago de Cuba 25Y, Eldorado 25 år og Appelton 21y.

Må jeg anbefale, at du læser Lauges gode artikel på http://www.scienceblog.dk/2015/10/06/englene-i-caribien-soerger-20-aar-gammel-spiritus-paa-en-uge/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *